Wetsvoorstel herziening partneralimentatie aangenomen door de Eerste Kamer
Dit voorstel van de Tweede Kamerleden Van Wijngaarden (VVD), Kuiken (PvdA) en Groothuizen (D66) beperkt de duur van de partneralimentatie. Hiermee wordt de duur van de partneralimentatie vastgesteld op de helft van de duur van het huwelijk met een maximum van vijf jaren. Daarop zijn twee wettelijke uitzonderingen: langdurige huwelijken en huwelijken met jonge kinderen.
Met dit voorstel worden bij huwelijken langer dan 15 jaar, waarbij de leeftijd van de alimentatiegerechtigde ten hoogste 10 jaar lager is dan de AOW-leeftijd, de duur van de partneralimentatie maximaal 10 jaar. Alimentatiegerechtigden van 50 jaar en ouder die langer dan 15 jaar zijn getrouwd, hebben recht op 10 jaar alimentatie. Deze extra maatregel vervalt na zeven jaren.
Bij huwelijken met kinderen, die de leeftijd van 12 jaar nog niet hebben bereikt, wordt de duur van de partneralimentatie maximaal 12 jaar.
In het voorstel is een hardheidsclausule voor schrijnende gevallen opgenomen en is voorzien in overgangsrecht.
Het voorstel is op 11 december 2018 aangenomen door de Tweede Kamer en is vandaag – op 21 mei 2019 – aangenomen door de Eerste Kamer.
Auteur:
Sigrid Ebbeng-Horstman
De juridische basis als uitgangspunt om vervolgens vanuit het belang van mijn cliënt het probleem niet alleen in de juridische context te plaatsen, maar dit probleem ook daadwerkelijk op te lossen: dát is mijn streven. Tijdens dit traject vind ik het belangrijk mensen op een betrokken en doortastende wijze bij te staan. Naast de rechtenstudie heb ik ook de studie bedrijfswetenschappen afgerond. Ik heb dan ook veel gevoel voor cijfers en kan jaarrekeningen goed doorgronden. Dat is de reden dat ik veel ondernemers bijsta in het kader van een echtscheiding of letselschadezaak. De laatste jaren heb ik mij ook in het erfrecht gespecialiseerd. Een prachtig vakgebied als je het mij vraagt, dat vanwege haar complexiteit mijn hart heeft gestolen.