Kennisclip: auteursrecht op brei- en haakpatronen

Terug naar Wildenberg On-Air

Kennisclip: auteursrecht op brei- en haakpatronen

Auteursrecht op brei- en haakpatronen
In deze kennisclip legt Walter Blansjaar, advocaat intellectueel eigendomsrecht, uit wat de mogelijkheden zijn inzake het auteursrecht op haak- en breipatronen.

Heeft u een brei- of haakpatroon geschreven en wordt daar inbreuk op gemaakt door een ander? Neem voor informatie over uw juridische mogelijkheden contact op met Walter Blansjaar, advocaat auteursrecht.

Transcriptie van de tekst:
Volgens artikel 1 van de auteurswet is het auteursrecht het uitsluitend recht van de maker van een werk van letterkunde, wetenschap of kunst om dat werk te verveelvoudigen of om dat werk openbaar te maken, behoudens de beperkingen bij de wet gesteld. In artikel 10 lid 1 van de Auteurswet heeft de wetgever een niet-limitatieve opsomming gegeven van werken die auteursrechtelijke bescherming toekomt. Daarin staan onder andere genoemd: boeken, tijdschriften, maar ook ‘andere geschriften’. Het betreft een niet-limitatieve opsomming. Dat betekent dat er ook werken zijn die niet in die lijst staan maar die toch voor auteursrechtelijke bescherming in aanmerking komen. Om dat te bepalen hanteren we de werktoets: De EOK en PS toets. Een werk moet een eigen oorspronkelijk karakter hebben (EOK) en een persoonlijk stempel (PS) van de maker dragen. Dan is dat werk auteursrechtelijk beschermd. Er moet dus, simpel gezegd, sprake zijn van voldoende creatieve keuzes en scheppende menselijke arbeid. Een brei- of haakpatroon kan ook auteursrechtelijk beschermd zijn. Er moeten dan dus voldoende creatieve keuzes zijn gemaakt door de ontwerper. Dat kan je bijvoorbeeld afleiden aan de zinsopbouw, de woordkeuze, de terminologie maar ook foto’s die zelf zijn gemaakt en die onderdeel uitmaken van het brei- of haakpatroon kunnen ertoe leiden dat het patroon, als geheel, auteursrechtelijk beschermd is. In een recente procedure heb ik namens een cliënte met succes betoogd dat haar auteursrecht, bestaande uit diverse haakpatronen, zonder haar toestemming was verveelvoudigd door de uitgever. De rechter heeft naar aanleiding daarvan geoordeeld dat mijn cliënte een schadevergoeding moet ontvangen. Heeft u vragen over de auteursrechtelijke bescherming van wat u heeft gemaakt of maakt iemand inbreuk op uw auteursrecht? Laat het er niet bij zitten. Neem contact op met mij Walter Blansjaar, advocaat intellectueel eigendomsrecht, bij Wildenberg advocaten.

 

Duur

2 minuten en 17 seconden

Categoriën

Delen? Ja graag!