Nieuwe noodwet?
Er worden in deze coronatijden in een rap tempo door de regering diverse noodwetten gemaakt. Vorige week schreef ik over de noodwet in het huurrecht die tijdelijke verlenging van huurovereenkomsten voor bepaalde tijd mogelijk moet maken.
Een andere noodwet is een noodwet die het mogelijk moet maken vergaderingen via digitale kanalen plaats te laten vinden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan vergaderingen van verenigingen van eigenaars (VvE’s) of algemene vergaderingen van aandeelhouders (AvA’s).
Deze wet is nog niet in werking getreden, maar zal het mogelijk maken dat de vergadering via een livestream plaatsvindt. Dat is belangrijk, omdat in veel statuten staat dat besluitvorming weliswaar buiten een reguliere vergadering mogelijk is, maar dan alleen als iedereen deelneemt én met unanimiteit van stemmen. Indien de vergadering via een livestream plaatsvindt, zonder dat de noodwet van kracht is, betekent dat in de praktijk dat er vrijwel geen besluitvorming mogelijk zal zijn. Besluiten die in strijd met de statuten zijn genomen zijn of nietig of aantastbaar.
Dat is onwenselijk en daarom maakt de noodwet het mogelijk dat vergaderingen via een livestream plaatsvinden. Daarvoor is vereist dat een vergadergerechtigde deel kan nemen, geïdentificeerd kan worden en ook van zijn vergaderrecht gebruik kan maken door al hetgeen wordt verhandeld te kunnen volgen en gebruik te maken van spreekrecht.
Aldus kunnen besluiten rechtsgeldig worden genomen alsof er een reguliere fysieke vergadering plaatsvindt.
Auteur:
Paul van Buul
Voor mij is het bij de behartiging van de belangen van mijn cliënten van belang dat hen een oplossing geboden wordt. Een praktische oplossing als het even kan. Maar als dat niet mogelijk is en de rechter zal moeten worden ingeschakeld, blijf ik volhardend om een zo goed mogelijk resultaat te bereiken. Naast advocaat ben ik een ervaren toezichthouder bij een woningcorporatie én toezichthouder bij arthouse Lux. De ervaring die ik daarin opdoe, zowel inhoudelijk als persoonlijk, is een verrijking voor mijn functioneren als vastgoedadvocaat. Mijn liefde voor Nijmegen en popmuziek uit zich in mijn bestuurslidmaatschap van stichting De Basis, ik ben tempelier van de St Stevenskerk en kom ik als lid van de Roosje Music Club regelmatig bij poppodium Doornroosje.