Maar: is het arrest wel zo baanbrekend als vooraf gedacht?
Ondernemerschap en werknemerschap
De elementen arbeid en gezag
Ten aanzien van het vereiste arbeid en het vereiste gezag heeft de Hoge Raad een en ander verhelderd. De Hoge Raad stelt ten aanzien van het vereiste arbeid dat de vrijheid die de maaltijdbezorgers van Deliveroo hadden bij de uitvoering van de arbeid waaronder de mogelijkheid om zich te laten vervangen, niet in de weg hoeft te staan bij het aannemen van een arbeidsovereenkomst. Wanneer er hiervoor een beding in de overeenkomst is opgenomen, moet worden bezien in welke mate dit beding van belang is en of er feitelijk gebruikt van wordt gemaakt. In de Deliveroo-kwestie was er namelijk wel een beding opgenomen in de overeenkomst op grond waarvan de maaltijdbezorgers zich mochten laten vervangen, in de praktijk bleek echter dat de maaltijdbezorgers zich vrijwel nooit lieten vervangen. Op het moment dat er feitelijk gezien geen gebruik wordt gemaakt van een in de overeenkomst opgenomen beding, is dit beding dus ook minder van belang voor de vraag of er sprake is van een arbeidsovereenkomst. De Hoge Raad overweegt dat het belang van een beding afhankelijk is van alle omstandigheden van het geval. Wordt er feitelijk bijvoorbeeld veel gebruik gemaakt door de maaltijdbezorgers van de vrijheid en de vervangbaarheid, dan lijkt er eerder sprake te zijn van ondernemerschap dan van werknemerschap.
Met betrekking tot het gezagselement adviseerde De Bock in haar conclusie dat de organisatorische inbedding van het werk het startpunt zou moeten zijn. De Hoge Raad overweegt ten aanzien van de organisatorische inbedding niet dat dit het startpunt moet zijn, maar benoemt de inbedding van het werk in de organisatie als een gezichtspunt voor de kwalificatie van de overeenkomst als arbeidsovereenkomst. De Hoge Raad doet de organisatorische inbedding met deze zinssnede af, anders dan de nadruk die hierop wordt gelegd in de conclusie van De Bock. De Hoge Raad verklaart dit door aan te geven geen aanleiding te zien om verder op dit gezichtspunt in te gaan, nu dit aan de wetgever is. Hiermee lijkt de Hoge Raad te doelen op de Voortgangsbrief van Minister Van Gennip, die in december 2022 verscheen. De wetgever is bezig met het concretiseren van het gezagselement, waarbij de organisatorische inbedding zeer waarschijnlijk een criterium wordt dat verankerd zal gaan worden. Mogelijk dat er een wijziging zal gaan komen van artikel 7:610 van het Burgerlijk Wetboek met een concretere vormgeving van het gezagselement.
Conclusie
Advocaat Arbeidsrecht
Advocaten Arbeids- en Ambtenarenrecht
Wilt u weten wat dit voor u kan betekenen? Neem dan contact op met mij of één van mijn collega’s binnen de sectie arbeidsrecht.
Neem contact op met de advocaten van de sectie Arbeidsrecht van Wildenberg Advocaten.
Auteur:
Demi Visch
Praktisch, zorgvuldig en met volharding vlieg ik een juridische zaak aan. Dit doe ik op een persoonlijke en betrokken manier met uw belang in het vizier. Daar waar nodig ga ik een juridische procedure niet uit de weg, maar niet voordat alle mogelijkheden zijn bekeken, besproken en uitgeput. Daar waar risico’s zijn in uw zaak, zal ik u daar in alle eerlijkheid over informeren, zodat u te allen tijde weet waar u aan toe bent. Samen kijken naar een passende oplossing en het bedenken van het beste plan van aanpak om daar te komen. Daar ligt mijn passie.