In voor- en tegenspoed?




30 maart, 2017

In voor- en tegenspoed?

“In voor- en tegenspoed? Met ingang van 1 januari 2018 is er sprake van een grote wijziging in het huwelijksvermogensrecht die gevolgen heeft voor alle bruiden en bruidegoms in spe. Als toekomstige echtgenoten trouwt men namelijk niet meer automatisch in gemeenschap van goederen. Van alles samen delen is dus niet meer automatisch sprake.”
Nederland was een van de weinige landen in Europa die nog een stelsel van gemeenschap van goederen als standaard kende. Met het aannemen van het wetsvoorstel is dit verleden tijd. Toekomstige echtgenoten die niets vastleggen, trouwen voortaan in zogenaamde ‘beperkte gemeenschap van goederen’. Wanneer de toekomstige echtgenoten toch in gemeenschap van goederen willen huwen, moeten zij dit juist expliciet regelen en vastleggen. Het initiatiefvoorstel van de Tweede Kamerleden Swinkels (D66), Recourt (PvdA) en Van Oosten (VVD) beperkt in Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek de omvang van de wettelijke gemeenschap van goederen in het huwelijksvermogensrecht. Het voorstel is op 19 april 2016 aangenomen door de Tweede Kamer. Het wetsvoorstel is vervolgens zeer recent, op 28 maart 2017, na stemming bij zitten en opstaan aangenomen. Op 1 januari 2018 zal de wet in werking treden en vanaf dat moment ook gelden voor de huwelijken die gesloten gaan worden. Als gevolg van de wetswijziging vallen alle voorhuwelijkse gemeenschappelijke goederen als ook alle voorhuwelijkse gemeenschappelijke schulden in de beperkte gemeenschap van goederen. Deze schulden kunnen als gemeenschapsschulden worden aangemerkt, ook al zijn zij niet aangegaan ten behoeve van een gemeenschappelijk goed. Uitgezonderd van de beperkte gemeenschap blijven nog steeds goederen verkregen krachtens erfopvolging of gift. Voorhuwelijkse privégoederen en privéschulden blijven voortaan ook na het sluiten van het huwelijk privé en vallen dus niet meer in de gemeenschap. Vermogen en/of schulden die binnen het huwelijk worden opgebouwd, worden gedeeld. Gaat u in 2018 trouwen? Laat u dan goed informeren door een notaris.

Heeft u nog vragen over dit onderwerp neemt u dan gerust contact op met de leden van de sectie Personen- en Familierecht. Zij helpen u graag verder.

U mag dit bericht delen:

Tags